POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 7 februari 2012

Vlaming meest getest, maar minst in de fout


Staatssecretaris  Wathelet (Mobiliteit) maakt onlangs cijfers bekend betreffende de zogenaamde BOB-campagnes. 263.000 bestuurders hebben met eindejaar in het zakje geblazen, een stijging van minstens 50.000 bij vorig jaar. Slechts 3,3% tekenden positief, wat het laatste aantal ooit is (aldus een verslag in Het Laatste Nieuws van 26 januari 2012.
Uit het bericht blijkt dat niet alle wegen veiliger geworden zijn: in Wallonië en Brussel rijden nog tot dubbel zoveel dronken bestuurders rond als in Vlaanderen. En toch zijn er 3 keer minder controles…
Concreet: in Vlaanderen werden er 183.177 testen uitgevoerd, waarvan 3% positief waren. In Wallonië deed men 62.591 testen, en telde men 4% positieven, en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waren er 8.000 testen (slechts…) met 7,5% positief geregistreerde bestuurders.
De staatssecretaris heeft beloofd dat het niet meer zal gebeuren. Hij zal voor verandering zorgen. Maar ook op het vlak van controles tekent zich een typisch Belgisch stramien af: Vlamingen volgen sowieso veel beter de regels op, maar desondanks dit fundamentele gegevens wordt er veel, véél meer gecontroleerd in Vlaanderen. De lat gelijk voor iedereen? Wathelet zal nog wat werk hebben, vrees ik. En deze staatssecretaris niet alleen trouwens: controle op vennootschapsbelasting, op personenbelasting, etc.  wijst allemaal in dezelfde richting. Dit is België. 

Geen opmerkingen: