POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 14 februari 2012

De nationale sport is belastingen ontlopen, ontwijken en ontduiken


Professor Michel Maus, een gerenommeerd fiscaal expert, heeft gescoord met zijn jongste boek (“Iedereen doet het. Belastingontduiking in België”).  De belastingen worden massaal ontweken en ontdoken.  Maar er zijn dan ook drie duidelijke frustraties die tot deze veralgemeende ontduiking leiden: de veel te hoge belastingdruk, de ongelijke verdeling ervan (en het feit dat grote vermogens systematisch de fiscale dans ontspringen) en het ongelijke risico op controle.
In Het Laatste Nieuws wordt ook even naar het buitenland gekeken: “Volgens een onderzoek van professor Friedrich Schneider van de Oostenrijkse Keppler Universiteit bedroeg de zwarte economie in België twee jaar geleden liefst 17,9% van het bbp. In de lijst van de OESO-landen doen alleen Griekenland (25,2%), Italië (22,2%), Spanje (19,8%) en Portugal (19,7%) het slechter”.
Inderdaad, alléén de PIGS-landen doen het slechter, die landen waar de financiële en economische crisis momenteel het hardst toeslaat.
De corruptie zit dus als het ware ingebakken in het systeem zelf. Een tweetal jaren geleden had ik van de minister van Financiën al eens cijfers ontvangen betreffende de controle op vennootschappen en de betaling van vennootschapsbelastingen. Ook daaruit bleek een grote ongelijkheid van controle.
Of fiscale fraude dan niet snel en dringend moet aangepakt worden? Ja, natuurlijk, maar dan wel op voorwaarde dat de grote vermogens dit keer de dans niet ontspringen, dat de globale fiscale tarieven drastisch zakken en dat de controle gelijkmatig voor iedereen geldt. Drie belangrijke randvoorwaarden, zo lijkt mij. 

1 opmerking:

Anoniem zei

I would like to thank you for the efforts you've put in penning this website. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now ;)

Also visit my webpage ... binoa