POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 19 november 2009

Waarom ons verzet tegen drugs zo belangrijk is

Het volstaat kranten als Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen open te slaan om vast te stellen hoe belangrijk de drugsindustrie ook in ons land is geworden. Honderden cannabisplantages bijvoorbeeld werden in de afgelopen jaren opgerold, met als triest hoogtepunt de cannabisplantage in Zandvoorde in onze eigen provincie. De graad van straffeloosheid in dit apenland is trouwens als in zoverre doorgeslagen dat de eigenaar van de cannabisplantage – door handig in te spelen op bepaalde procedurefouten natuurlijk – opnieuw een vrij man is, en de kans ondertussen vrij klein is geworden dat het ooit nog tot een rechtszaak komt. Reden voor onze partij om verzamelen te blazen op het marktplein in Zandvoorde. Op vrijdag 13 november konden heel wat inwoners van de gemeente daar met ons hun ongenoegen laten blijken over de gang van zaken.

Maar over de drugs nu. De hoeveelheid opgerolde cannabisplantages alleen al geeft een aardig zicht op de enorme zakencijfers die achter deze uitbuiting van de ellende van zovelen zit. En dan willen we het werkelijk niet alleen hebben over dramatische voorvallen zoals onlangs in Antwerpen waar een kind van een verslaafd koppel uiteindelijk aan ondervoeding en gebrek aan zorgen gestorven is. Kinderen sterven natuurlijk ook bij niet verslaafde koppels, dat weet ik ook wel. Maar de verslaving is een enorm verzwarende factor.

Een aantal studies versterken ons verzet in elk geval, en die wil ik u niet onthouden. Volgens Australische wetenschappers (Het Laatste Nieuws, 16.10.2009) gebruikt bijna 1 op 25 mensen cannabis. Een Zweede studie dan weer (HLN, 11.11.2009) maakt bekend dat het roken van cannabis voor jongeren veel schadelijker is dan tot nu toe werd aangenomen. “Zelfs minimaal gebruik kan heel wat schade toebrengen (…) Cannabis kan leiden tot het ontstaan van latente psychische aandoeningen en de drug zelf kan ook ernstige psychiatrische aandoeningen veroorzaken. Beweren dat cannabis een ‘light’ drug is, is dan ook misleidend” (een opsteker voor Bert Anciaux in elk geval…).

De universiteit van Utrecht brengt dan weer uit dat cannabis de werking van de hersenen tijdelijk aantast, en ook waarom: hersengolven die helpen bij het geheugen, gaan chaotisch door elkaar lopen. Resultaat? Een slechter functionerend werkgeheugen.

Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving tenslotte waarschuwt voor het fenomeen van de drugscocktails: steeds vaker gaan jongeren blijkbaar experimenteren met het gelijktijdig gebruiken van alcohol, cannabis en harddrugs. De kans op acute problemen neemt hiermee erg toe.

Wordt het niet stilaan tijd om het Belgisch gedoogbeleid gewoon en simpelweg af te schaffen?