POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 12 november 2009

Herstel arbeidsmarkt?

Allerlei berichten maken voorzichtig gewag van een herstel van de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Ik meen dat voorzichtig positieve cijfers nog te precair zijn om van een herstel te spreken. Zo telde de VDAB (de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) aldus De Morgen (06.11.2009) eind oktober 2009 zo’n 35.460 vacatures, toch 20% minder dan dezelfde periode in 2008.

Dezelfde dienst laat trouwens weten dat de Vlaamse werkloosheid nu al 6 maanden met zo’n 20% stijgt. Positief is wel dat de stijging niet verder toeneemt, maar verontrustend is dat de werkloosheid ook niet afneemt.

Merkwaardig in de cijfergegevens van de VDAB is verder dat knelpuntberoepen onderbezet blijven. Het is dus niet omdat mensen dringend op zoek gaan naar een job, dat ze gemakkelijker kiezen voor dit soort beroepen. Vorig jaar in oktober bijvoorbeeld kon de VDAB 80,6% van haar jobaanbiedingen ingevuld krijgen, dit jaar is dit nog 78,8%. Vooral jobs in de productiebedrijven van bouwmaterialen, jobs in de metaalsector, enzovoort, blijven uitkijken naar bijkomende werknemers.

Aan de andere kant zijn er dus tienduizenden Vlaamse werknemers die werkloos én werkzoekend zijn. De werkloosheid stabiliseert misschien, maar de arbeidsmarkt herneemt nog niet. Er is nog werk aan de winkel.