POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 18 november 2009

België 2009 = België 2020?

Vlaamse politici kruipen bij het minste gegrom van Franstalige politici terug in hun warme, veilige hok, dat is geweten. Nu heb ik zelf nooit veel geloof gehecht aan de verkiezingspraatjes van het kartel CD&V/N-VA (u weet wel, ze gingen voor een grote staatshervorming, de 5 resoluties van het Vlaamse parlement waren het absolute minimum, 5 minuten politieke moed, geen minister in de Vlaamse regering tenzij B-H-V gesplitst werd, enzovoort) en nog veel minder aan bepaalde Vlaamse oprispingen van bepaalde leden van Open VLD. Maar er was ons toch een en ander beloofd, herinnert u zich dat nog?

Eerst waren er de federale verkiezingen in 2007, dan zouden we ‘het’ zien in 2008, dan waren er opeens vooruitzichten voor 2009, nog laatst “moest de zaak van de baan zijn vooraleer België midden 2010 het Europees voorzitterschap waarneemt”. Nu wordt de communautaire hervorming aangekondigd…nà de federale verkiezingen van 2011!

De Vlaamse regeringspartijen zijn natuurlijk al druk bezig met de volgende verkiezingen. Ze kunnen natuurlijk communautair gekleurde verkiezingen missen als kiespijn, en daarom wordt er duchtig olie op de golven gegoten, kwestie van het Belgisch boeltje bijeen te houden natuurlijk.

Volgens Europees Commissaris Karel De Gucht is het nog te vroeg om voor de verkiezingen van 2011 tot een staatshervorming te komen. In Het Belang van Limburg (09.11.2009) verklaart hij: “De partijen zijn nog niet bereid om de stellingen te verlaten die ze op communautair vlak hebben ingenomen. Een staatshervorming komt er volgens mij niet meer voor de volgende federale verkiezingen van midden 2011”. Een duidelijke boodschap voor de Franstaligen in elk geval: Verzet u tegen élke onderhandeling, de Vlamingen zijn géén vragende partij.

Ook de premier, Herman Van Rompuy, ‘Zen’-Herman, laat in zijn kaarten kijken. In het Nederlandse weekblad Elsevier was hij zeer duidelijk: “Er komt geen grote staatshervorming. Maar wel een oplossing voor B-H-V”. En verder: “Of België er in 2020 wezenlijk anders zal uitzien dan vandaag? Ik moet zeggen: ik denk het niet”. Herman Zen heeft “de windbuil van verwachtingen losgelaten”.

De stemmen zijn binnen, CD&V bedankt haar kiezers, en gaat over de orde van de dag. Wie had het ook weer over verrottingsstrategie?