POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 17 februari 2014

Wij willen ons varkensvlees niet verbieden omdat islamieten in Noorwegen zijn komen wonen…

De officiële leer is dat nieuwkomers zich moeten aanpassen aan de zeden, gebruiken, wetten en normen van het land waar ze zich vestigen. De officiële leer, want er is blijkbaar – niet alleen in België, zo blijkt – een héél grote afstand tussen droom en daad. Tussen het openbaar beleid en de werkelijkheid.
Zo is er in Noorwegen een controverse ontstaan naar aanleiding van uitspraken van de Noorse minister van Landbouw, Sylvi Listhaug. Zij riep publieke instellingen, scholen, gevangenissen, ziekenhuizen op om meer varkensvlees te voorzien. “Het kan toch niet dat ons goed varkensvlees van de menukaarten wordt gehaald om de islamitische minderheid in ons land niet te beledigen”.  De directeur-generaal van de Noorse vereniging van vleesindustrieën, Björn-Ole Juul-Hansen, had in een interview erop gewezen dat varkensvlees steeds minder wordt geserveerd. Hoewel cijfergegevens niet officieel waren, bleek toch dat allerlei instellingen minder varkensvlees aanbieden.
De aanpassing aan allerlei nieuwkomers gaat dus sluipend, bijna onzichtbaar. Er wordt weinig of niet over gecommuniceerd, om geen “slapende honden wakker te maken”. In Noorwegen, in Vlaanderen, in België, in gans West-Europa. Tot het wellicht te laat is, en er geen weg terug is?


Geen opmerkingen: