POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 28 februari 2014

Over een peiling die de pers niet of amper haalde…

Na de brede volksbevraging in Zwitserland en vooral na het bekend geraken van de resultaten ervan ging een schokgolf door Europa. Blijkbaar denkt de bevolking fundamenteel anders dan de zichzelf goed beschermende en goed afgeschermde beleidsmakers. En de woorden van politici als Verhofstadt kunnen we nu al raden: “bekrompendheid”, “eng nationalisme”, “de reactionaire bevolking kiest voor gesloten maatschappij in plaats van open en verdraagzame maatschappij”.
Feit is natuurlijk dat mensen, dat gemeenschappen enorm onder druk komen te staan door een ongebreidelde migratie en dat de beleidsmakers liever de eigen gemeenschap onder druk laten staan dan te raken aan de heilige drievuldigheid van het liberaal-democratisch politiek denken: de vrijheid van personen, van goederen en diensten, en van kapitalen.  Of zoals een van de Europese beleidsmakers liet verstaan: “Een van de fundamenten van de Europese constructie is het vrije verkeer van personen”.

In een Franse opiniepeiling, georganiseerd en uitgevoerd door Ifod, blijkt dat ongeveer 6 op de 10 Fransen een beperking wenst van de voorwaarden van het vrij verkeer van Europese burgers.  

Geen opmerkingen: