POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 13 februari 2014

Er komt geen Griekse schuldkwijtschelding

Zijn Euro en Europese Unie voor iedereen goed? Als men de EU-fanatici als Guy Verhofstadt en andere ‘nationale identiteiten’-negationisten mag geloven: zeker! En er moet nog meer van dat komen.
Los van het feit dat de begrotingen in Zuid-Europa en dat de economie in deze zuiderse landen al van oudsher een bepaalde hang naar “zwakker presteren” vertoonde, kan men niet om het feit heen dat de laksheid van het EU-beleid in dezelfde Zuid-Europese staten – Portugal, Spanje, Italië en Griekenland (Malta mogen we gerust mee in het rijtje zetten) – de burgers in die landen nog méér in de miserie heeft gestoken. En men kan onmogelijk àlle inwoners van die staten over dezelfde kam scheren, en verantwoordelijk houden voor de dramatische financiële toestand. Maar ze draaien er wel allemaal voor op…
In De Tijd lazen we onlangs – en merkwaardig genoeg, bijna nergens anders – dat het bestuur van het Europese Noodfonds elke Griekse hoop op een nieuwe schuldherschikking de grond heeft ingeboord. De regering in Athene (bestaande uit centrum-rechts en centrum-links) zal allicht over de weigering vallen. Komen er met andere woorden nieuwe verkiezingen in Griekenland? Komen er verkiezingen nog voor de Europese verkiezingen? Quid – en die kans wordt bijzonder groot geacht – als de EU-kritische partijen daar als grootste uit de stembus komen?

Er is met andere woorden weinig reden voor een Verhofstadt-euforie! 

Geen opmerkingen: