POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 20 februari 2014

Steeds minder West-Vlamingen starten een eigen zaak op

West-Vlaanderen had als Vlaamse provincie steeds een zeer gezonde economische structuur: véél familiebedrijven, veel jonge mensen met bijzonder veel ‘goesting’ om een eigen zaak op te starten, met andere woorden: veel bedrijvigheid, wat leidde tot veel werkgelegenheid en dus weinig werkloosheid.
Uit cijfers van het onderzoeksbureau Graydon blijkt echter dat in 2013 op het ganse Belgische grondgebied nog slechts 69.000 startende ondernemingen zullen zijn, een daling van ruim 5% ten opzichte van 2012. In Vlaanderen is de afname nog veel sterker, want slechts 37.000 starters, een afname van bijna 7%. En in West-Vlaanderen bedraagt de daling zelfs 15%.

De regering – àlle regeringen eigenlijk – moet zich vooral niet te hard op de borst kloppen dat ze een goed parcours heeft afgelegd. Als deze lage startcijfers worden bevestigd in de loop van dit jaar, dan ziet het er voor de werkgelegenheid in het algemeen absoluut niet goed uit. Niet in België, maar ook niet meer in Vlaanderen, West-Vlaanderen. 

Geen opmerkingen: