POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 18 juni 2013

Steeds minder huwelijken, steeds meer samenlevingscontracten

Uit cijfers die ik van de minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Joëlle Milquet (cdH), ontving, blijkt dat het aantal huwelijken dat in België wordt afgesloten, al 5 jaar opeen daalt. Daartegenover is er sprake van een even duidelijke opgang van het aantal samenlevingscontracten.
Werden er in 2008 nog 106.172 burgerlijke huwelijken voltrokken, tegenover 64.021 samenlevingscontracten, dan daalde het aantal nieuwe huwelijken in 2012 tot 91.566 – een daling van 14% op 5 jaar – en steeg het aantal samenlevingscontracten tot 78.034 – een stijging van 22%. Het aantal nieuwe samenlevingscontracten benadert stilaan het aantal nieuwe huwelijken.
Een gevolg van de daling van het aantal huwelijken is een felle daling van het aantal echtscheidingen in dezelfde periode: van 65.199 naar 49.369, een daling van 24%.
Het huwelijk kan zich in het Vlaams Gewest, na een dipje de afgelopen jaren, verheugen in een groeiende populariteit – het aandeel in de totaliteit van de huwelijken steeg van 55,5 naar bijna 60%. Aan de andere kant valt vooral de groeiende aantrekkelijkheid van het samenlevingscontract aan in het Waals Gewest, waar men een stijging van 27% vaststelt op 5 jaar tijd.

Tot slot, en verontrustend, is het feit dat tijdens de eerste twee maanden het aantal huwelijken in vrije val is – slechts 4.829 nieuwe huwelijken met naam. Nog verontrustender is het nieuws van het aantal wettelijke samenlevingscontracten tijdens dezelfde twee maanden: 14.946. De minister wist hiervoor niet onmiddellijk een verklaring te verzinnen maar dat is niet de eerste keer. 

Geen opmerkingen: