POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 4 juni 2013

Moslimradicalisering vergroot kans op een aanslag in België

Die woorden zijn niet van het Vlaams Belang, maar integendeel van een onderzoeker aan de VUB (en docent aan de HUB), Bilal Benyaich. Hij publiceerde nog maar net een boek met de ronkende titel “Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel”. Waarom over Marokkanen? Omdat Brussel met ongeveer 150.000 Brusselaars met Marokkaanse wortels de belangrijkste Marokkaanse stad buiten Marokko is.
In die groep neemt het fundamentalisme hand over hand toe, weet de onderzoeker. En tegengesteld aan de zoetzemerige boodschappen van het beleid, dat ‘alles onder controle is’, dat het radicalisme ‘een zaak van enkelingen is’, en andere prietpraat, windt de onderzoeker er geen doekjes om: Het salafisme spreekt enorm veel Marokkanen aan. “Ruw geschat is een op de tien praktiserende soennitische moslim in Brussel salafist. Van die groep is 90% radicaal” (in een interview in De Tijd, 08.05.2013).
De onderzoeker is moedig, want hij durft ingaan tegen de heersende intellectuele, progressieve stroming in dit land dat islamradicalisme een gevolg is van armoede, racisme en sociale achterstelling. “Ze hangen er zeker mee samen, maar zijn niet de oorzaak (…) De Europese tak van de Moslimbroeders heeft ook een enorme aanhang onder de groeiende moslimelite bij ons. Het gaat om dokters, advocaten en academici, die streng gelovig zijn. Anders dan de salafisten willen zij wel volop participeren in de samenleving. Maar hun conservatieve geloofsovertuiging vormt wel de leidraad in hun leven. Dat wordt een factor om rekening mee te houden”.
België draagt in deze radicalisering een loodzware verantwoordelijkheid, want “de Belgische overheid hielp Saoedi’s destijds onbewust een handje door ze via de Grote Moskee aan het Jubelpark in Brussel inspraak te geven in de benoeming van imams en leerkrachten”.
Lees dit boek. En vooral: verspreid dit boek!

(Benyaich, Bilal, “Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel”, Van Halewijck, 2013, 208 pagina’s)

Geen opmerkingen: