POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 17 juni 2013

De islam en Japan

Al ooit gehoord van problemen met de islam in Japan? Aanslagen, rellen, opstootjes in het verre Nippon? Vriendelijk maar zéér beslist, zo kan je de Japanners het best omschrijven als het over de islam gaat. Een greep uit de vele maatregelen maken duidelijk waarom.
Japan verleent geen burgerschap aan moslims. Ze hebben er ook geen recht op permanente bewoning. De invoer van korans in Japan zou verboden zijn. Slechts 2 islamitische leraars kregen het residentierecht toegekend, en dan nog tijdelijk. Ze moeten zich strikt aan de Japanse wet houden, moeten Japans praten, en moeten hun religieuze praktijken in hun appartement organiseren.
De meeste bedrijven aanvaarden geen islamitische werknemers. Een islamitische school oprichten in Japan kan niet. De sharia wordt er niet erkend of aanvaard. Op een bevolking van 136 miljoen Japanners rekent journalist Aboe Bakr Morimoto dat er ongeveer 1.000 Japanse islamieten zijn. Er zijn 30 geregistreerde appartementen die dienst doen als moskee. Halalvoedsel is in Japan niet te koop.

De Japanse regering gaat ervan uit dat de islam een vrij fundamentalistisch geloof is, dat zelfs in tijden van globalisering niet bereid is om haar islamitische wetten en gebruiken te wijzigen. Japan past dus voor “een wereld in een wereld”, of een parallelle islamitische maatschappij naast de reguliere Japanse samenleving. 

Geen opmerkingen: