POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 15 maart 2012

Vlaamse ondernemers waren nooit zo pessimistisch


De KMO-barometer, waarmee de zelfstandigenorganisatie UNIZO driemaandelijks de koorts bij de kmo’s opmeet, is voor het vierde kwartaal op rij gedaald. De topman van UNIZO zegt dat hij dergelijke cijfers nog nooit heeft meegemaakt in de twintig jaar dat hij de Vlaamse ondernemers vertegenwoordigt.
Naar verklaringen moet de topman niet lang zoeken: “de onzekere economische situatie, de verschillende reeds besliste en nog te beslissen lastenverhogingen en de inflatie die de loonkosten doen toenemen”.  De Vlaamse ondernemers zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, aldus nog de UNIZO-voorzitter.
De cijfers ogen dan ook verschrikkelijk: 40% van de kmo’s heeft minder werk dan vorig kwartaal, 40% heeft minder winst dan vorig kwartaal, 37% verwacht een verslechtering van de financiële situatie, 17% stelt dit kwartaal al minder mensen tewerk, 18% vreest komend kwartaal mensen te moeten ontslaan, en 38% heeft meer last van wanbetalers.
Het Vlaams Belang wijst er in haar gloednieuw sociaal-economisch programma op dat de Vlaamse ondernemers en de kmo’s in het bijzonder meegesleurd worden in de negatieve Belgische spiraal. 

Geen opmerkingen: