POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 8 maart 2012

Schijnhuwelijken nemen steeds toe


In Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg lezen we dat vorig jaar niet minder dan 10.728 huwelijken in België de stempel ‘verdacht’ meekregen. Een absoluut record, aldus de beide Corelio-kranten en een stijging van 15% ten opzichte van 2010. Waarom het aantal blijft stijgen? Het is duidelijk: het blijft een ‘gemakkelijke’ manier om aan een verblijfsvergunning te geraken en je verwerft er als vreemdeling ook nog eens de Belgische nationaliteit. En mocht het toch uitkomen, dan ben je niet eens zeker dat de verblijfsvergunning wordt ingetrokken. Er bestaat ook géén automatische intrekking van de nationaliteit bij vaststelling van schijnhuwelijk.
Het blijken – nog eens: volgens de diensten van DVZ zelf – vooral mensen met een Marokkaanse, Turkse of Algerijnse nationaliteit die huwen om aan verblijfspapieren te geraken.
In België worden elk jaar ongeveer 40.000 koppels in de echt verbonden. Daarvan is dus ongeveer 11.000 schijnhuwelijk. Méér dan 25%.
En neen, het wetsontwerp waarbij de regering een en ander zou verscherpen, is nog niet klaar. Wanneer dit er komt? En of het er komt? 

Geen opmerkingen: