POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 22 maart 2012

Er broeit iets in Brussel


Er is geen sprake van een interne moslimoorlog in Brussel, zo klinkt ten alle kante de geruststellende boodschap in de nasleep van de brandstichting (met dodelijke afloop) door een extremistische soenniet in een sjiitische moskee in Brussel. Het was het werk van een eenzaat, van een oncontroleerbare gek misschien zelfs.
Toch mogen we de ogen niet sluiten voor het oprukken van de islam, en vooral voor de doorbraak van de radicale salafisten in Brussel, aldus professor Felice Dassetto (in Het Laatste Nieuws, 14.03.2012): “(…) in Brussel het aantal extreme soennieten, de zogenaamde salafisten, zienderogen toeneemt”.  Hoeveel het er dan wel zijn?  “Hoeveel salafisten Brussel intussen telt, is vooralsnog niet bekend. Maar vele duizenden is geen overschatting. Ze zijn super georganiseerd dankzij geldstromen die rechtstreeks uit Saoedi-Arabië komen”.
Waarom ze zo gevaarlijk zijn, kan men zich afvragen. Want eigenlijk verwerpen ze gewoon de Westerse wereld, waarmee ze liefst niets te maken hebben. Ze leven in een volledig aparte, parallelle wereld. “Verder is alles wat ook maar enige westerse schijn heeft, verboden: alcohol, muziek, make-up, noem maar op”.
Gevaarlijk is juist het feit dat het om twee parallelle werelden gaat. Twee aparte werelden met aparte regels. En zolang er maar 5 of 10 van die salafisten zijn, is de invloed van die zogenaamde parallelle wereld onder controle. Maar met duizenden salafisten alleen al in de hoofdstad, wordt die controle al een stuk moeilijker, om niet te zeggen onmogelijk. Die zogenaamde parallelle wereld wil trouwens niet geregeld worden door Europese rechtsregels, maar de druk zal groeien om ook de sharia-rechtspraak toe te laten. Dan is het hek natuurlijk helemaal van de dam, en staat niets de uitroeping van een Brussels kalifaat nog in de weg. Brussel is momenteel al één van de Europese steden met de grootste moslimaanwezigheid. 

Geen opmerkingen: