POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 19 maart 2012

Dit is paars


Deze regering is een zoveelste uitgave van paars geworden. Om meer dan een reden trouwens. Maar als er iets is dat ons enorm doet denken aan paars, dan wel de reeks van eenmalige maatregelen om het begrotingsgat (proberen) dicht te rijden en op een tekort van maximaal 2,8% uit te komen;
Eenmalige maatregelen, zoals de taks die de verzekeringsmaatschappijen moeten voorschieten op de groepsverzekeringen (en die op de een of andere manier toch verrekend zullen worden). Het uitstellen van de levering van legerhelikopters bijvoorbeeld. Accijnzen die weeral eens de hoogte ingaan.  Collega Barbara Pas noemde het in De Zevende Dag terecht een “3 Suisses”-catalogus, vole eenmalige lapmiddelen.
Opmerkelijk is wel de houding van CD&V in deze. Tijdens de eerste uitgave van de paars-regering liep zij – samen met Vlaams Belang – storm tegen deze eenmalige maatregelen, die zij tot op de grond afbrandde. Eenmalige maatregelen waren niet alleen economisch en financieel ongezond en contraproductie – wat je nu binnenkrijgt middels die eenmalige maatregelen, betaal je straks, later, dubbel en dik terug – maar het was bijna immoreel van paars om met dit soort maatregelen (géén structurele maatregelen met andere woorden) uit te pakken om de begroting in evenwicht te krijgen.
En nu dit…Er zijn nog weinig zekerheden in het leven. 

Geen opmerkingen: