POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 15 mei 2009

Hoe zou het nog in Wallonië zijn?

Wie zich, in het zog van zogenaamde Wallonië-kenners à la Guido Fonteyn, illusies maakte over het herstelbeleid in Wallonië, wie zich illusies maakte over de veranderende politieke zeden en gewoonten in Wallonië, kwam vandaag wel van een zeer kale reis thuis. Wie zich illusies maakte over de grote kuis bij de PS, moet vandaag toch wel in een zeer diep hol kruipen. Het zoveelste PS-schandaal is losgebroken en dat enkele weken voor de regionale verkiezingen.


Waals minister van volksgezondheid Didier Donfut (PS) nam ontslag nadat bekend geraakte dat hij bijkluste als consultant voor 2 lokale intercommunales. Voor een loon van 143.000 euro op jaarbasis. Let vooral op het epithethon ornans ‘bijkluste’. Donfut, die vroeger al staatssecretaris was voor Europese zaken, is naast minister voor volksgezondheid ook nog burgemeester van Frameries, deskundige bij Socofe en consultant voor IGH. Dit alles in het kader van ‘propere handen’ allicht, dit alles in het belang van de kleine man, wie zou er nog durven aan twijfelen?

Minister Donfut, die in de Franstalige krant La Libre Belgique wordt omschreven als mr. Cash, dreigt met dit schandaal zijn partij, de PS, in zware problemen te brengen. Maar het incident Donfut is allerminst alleenstaand. Op korte termijn is dit het 3de schandaal. Eerst was er het luxueuze snoepreisje onder leiding van parlementsvoorzitter Happart (ook al PS). Iets later mochten we de aanklacht noteren tegen Philippe Van Cauwenberghe (ook PS, en niet toevallig de zoon van Claude), die zijn woning gedeeltelijk op kosten van een huisvestingsmaatschappij liet opknappen.

Maar er is meer. Er is véél meer. Enkele jaren geleden werden PS-schepenen en PS-burgemeesters van een 20-tal gemeenten en steden in Wallonië wegens allerlei financiële malversaties in verdenking gesteld. Di Rupo kondigde op dat moment een grote kuis aan. Dat die kuis met veel succes is uitgevoerd, bewijzen de drie incidenten van hierboven.

Dag, mijnheer Fonteyn! U zal in de toekomst toch beter uw best moeten doen om ons te overtuigen van de “Franstalige omslag”.