De opmerkzame lezer zal natuurlijk onmiddellijk opwerpen dat geen enkel land eigenlijk toegerust is voor deze economische en financiële crisis. En gelijk heeft hij, als moet tezelfdertijd gezegd dat bepaalde landen een grotere weerstandsgraad hebben. De gerenommeerde Zwitserse zakenschool IMD had al meteen door dat het ene land beter bestand bleek, en ontwikkelde een stresstest om na te gaan in welke mate landen al dan niet heelhuids uit de crisis kunnen komen.
IMD baseert zich hiervoor op criteria in 4 domeinen, met name: het groeipotentieel van de economie, de slagkracht van de overheid, het ondernemerschap en tenslotte de maatschappelijke situatie (De Morgen, 20.05.2009). Als beste en weerbaarste land wordt – niet onverwacht trouwens – Denemarken, daarop volgen Singapore, Qatar, Noorwegen.
“De stresstest toont aan dat kleine, exportgerichte landen in een stabiele socioculturele omgeving beter gewapend zijn om onmiddellijk de vruchten te plukken van een economisch herstel”, aldus een woordvoerder van IMD.
En hoewel België een klein, exportgericht land is, eindigt dit kunstmatig slechts op de 35ste plaats. Bepalend voor de slechte score is het falen van de overheid: de rangschikking voor slagkracht van de overheid plaatst België op de 47ste plaats – op 57. Oorzaak onder andere: het beheer van de openbare financiën en de slagkracht in het algemeen.
De vraag of dit land eigenlijk nog een toekomst heeft, is allang achterhaald. Alleen Vlaanderen kan nu nog proberen de eigen meubels te redden en tenminste welvaart en welzijn voor de eigen gemeenschap te redden. Als van de politieke wil tenminste een vuist kan worden gemaakt.
POLITIEKE COLUMN:
Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.