POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 7 mei 2009

België: land van twee snelheden.

Veilig verkeer: wie kan daar nu wat op tegen hebben? Het is goed voor iedereen, voor uzelf in de eerste plaats, maar ook voor uw kinderen. Het is veiliger voor oudere mensen. Niemand kan dus iets hebben tegen regelmatige controle, tegen het optreden van de politie tegen gevaarlijke chauffeurs. Technische controle van de voertuigen, controle op een geldige verzekering, een geldig rijbewijs: allemaal broodnodig dus.

Anders wordt het wanneer de controle ‘communautair’ scheef hangt. Vlaanderen staat sinds jaar en dag zowat volgepropt met flitspalen allerhande – in Vlaanderen alleen al 1.400. Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest hinken ons op grote afstand achterna, met amper 100 flitspalen. Buiten het feit dat Vlaanderen op die manier buiten alle proportie in het – federaal beheerde, wat dacht u wel? – Verkeersboetefonds bijdraagt, moet eraan toegevoegd worden dat de verdeling van de gelden ook nog eens op een voor Vlaanderen onbillijke manier gebeuren. Tweemaal bestolen op één dag tijd, zeg maar.

Maar ik wil het hier over nog iets anders hebben, over het intrekken van de rijbewijzen ten gevolge van alcoholcontroles. Nu ben ik de laatste om aan het nut van alcoholcontroles te twijfelen, maar als je de cijfers ziet, dan ga je toch wel even nadenken. Zo verstrekte minister De Padt van Binnenlandse Zaken mij cijfers van 2007 en 2008. In 2007 werden in België 6.026 rijbewijzen ingetrokken ten gevolge van alcoholcontroles, waarvan 3.737 in Vlaanderen of 62%.
In 2008 waren er al 7.751 rijbewijzen ingetrokken, of een stijging van 28%. In Vlaanderen werden er niet minder dan 5.381 rijbewijzen ingetrokken, een stijging van 44%. Daarmee piekt het aandeel ingetrokken rijbewijzen in Vlaanderen tot een aandeel van bijna 70%.

Merkwaardig: in diezelfde periode waarin het alcoholisme in Vlaanderen hoogtij vierde – 2008 dus – zakte het aantal ingetrokken rijbewijzen in Wallonië met 3%. Wordt daar minder gedronken? Wordt er minder gecontroleerd? Of wordt er minder vervolgd en gestraft dan in Vlaanderen?