POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 15 april 2008

Waarom maar 10?

Dat Justitie in België achter de feiten aanholt, is al langer dan vandaag geweten. Dat de politieke wereld hierin een verpletterende verantwoordelijkheid draagt ook. Maar of de politieke wereld hieruit dan conclusies trekt en het logge (excuseert u mij de flauwe woordspeling) schip een andere richting uitduwt, is blijkbaar minder evident.

Neem nu de maatregel waardoor buitenlandse criminelen hun straf moeten uitzitten in het land van herkomst. Als jaren dringt het Vlaams Belang aan op zo’n maatregel. Pierre Stukken, de Antwerpse buschauffeur die twee jaar onschuldig opgesloten zat in een gevangenis in Tanger, distantieert zich van ,,de uitspraken van leden van het Vlaams Belang'' op een partijmeeting dinsdagavond waar hij te gast was. Volgens onze partij de beste manier om die criminelen duidelijk te maken ,,dat criminaliteit in ons land niet gedoogd wordt''. Een voorstel dat door de overgrote meerderheid van onze burgers gedeeld wordt. Een voorstel dat ook steeds meer politieke partijen overnemen.

Alleen: in de praktijk komt er maar weinig schot in de zaak. Zo moest minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V) inderdaad het magere resultaat erkennen van maar 10 gevangenen die overgebracht zijn naar hun land van herkomst om daar hun gevangenisstraf uit te zitten. Maar 10, op een gevangenispopulatie van 10.000. Zo kennen we België wel, natuurlijk.

Wat heeft paars al die jaren gedaan? Wat mag de burger van deze regering verwachten? Ook nu weer “durft” men niet genoeg inzetten op een fundamentele omvorming van het veiligheids- en justitieel beleid. En dat is jammer, zéér jammer.

Geen opmerkingen: