POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 21 april 2008

Justitie blundert

Blijkbaar gaat de ontwrichting van de maatschappij voor sommige magistraten niet snel genoeg en hebben ze daarom besloten de straatcriminaliteit nog een handje toe te steken? Blijkbaar kan het fenomeen van de ‘no-go’-areas niet snel genoeg een feit zijn, want hoe kan men anders de beslissing van het Brusselse parket begrijpen? Hoe werkelijkheidsvreemd is onze Justitie bezig?

Allemaal vragen die iedereen zich stelt bij de beslissing van het Brusselse parket om jonge straatcriminelen, allochtonen, na amper één dag opnieuw vrij te laten. Twee politiewagens werden door de ‘jongeren’ beschoten, waarop de politie de daders probeerde te vatten. Hierop werden de agenten omstuwd door een groep ‘jongeren’. Uiteindelijk slaagden ze erin enkele heethoofden te arresteren. De parketmagistraat heeft vrijdag beslist om hen terug naar huis te laten gaan.

Sommige politievakbonden reageren ontzet: “Het zou ons niet verbazen dat de politiemannen de volgende keer gewoon zullen doorrijden. En dat ze ons eens uitleggen waarom de parketmagistraten die kerels niet in de cel stopt. Zijn ze dan geen gevaar meer voor de openbare orde? (…) De jonge criminelen houden er een fijn ‘gevoel’ aan over. Ze kunnen herbeginnen” (Het Laatste Nieuws, 19.04.2008).

Naast de gerechtvaardigde en gemotiveerde demotivatie bij steeds meer politieagenten is het rechtvaardigheidsgevoel bij veel burgers opnieuw geschokt. Justitie blijft werkelijk rondjes draaien en slaagt er niet in een behoorlijk veiligheidsgevoel uit te dragen.

Geen opmerkingen: