POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 3 april 2008

'Jong' geweld in Antwerpen

Dat de criminaliteit elke dag beter beheerst wordt in dit land, kunnen we elke dag merken. Zo is er sprake van een toenemende agressie op de bussen in onze grote steden, met als absolute piek Antwerpen. Op tien dagen tijd telt men er 4 zware daden van agressie. Maar niet alleen in Antwerpen. Van 2001 tot 2007 is het aantal agressiedaden tegen personeelsleden op De Lijn in Vlaanderen (zonder Brussel) toegenomen van 64 naar 96 – een toename van 50%.

Tijdens het jongste zware incident in Antwerpen werd een 62-jarige politieman door ‘jongeren’ – eigenlijk gaat het om allochtone jongeren – in elkaar geslagen. In kritieke toestand, maar gelukkig buiten levensgevaar, werd hij naar het ziekenhuis gebracht. De burgemeester van Antwerpen hoopt dat de daders streng gestraft zullen worden: “Als jongeren over de schreef gaan, moet daar altijd gevolg aan gegeven worden. Zo simpel is het. Als de daders 24 uur na de feiten fluitend de straat kunnen oplopen, vechten we tegen de bierkaar”.

Nu zal er altijd meer vreugde in de hemel zijn voor die ene bekeerling dan voor de honderden andere gelovigen, maar het lijkt er toch sterk op dat een bepaalde linkerzijde in ons land het discours van ‘daders-zijn-evengoed-slachtoffers-van-de-onrechtvaardige-maatschappij-die-hen-geen-kansen-genoeg-heeft-gegeven” aan het verlaten is. Benieuwd hoe de andere progressieve krachten hierop zullen reageren.

Merkwaardig feit – dat blijkbaar nooit verder onderzoek vraagt – is toch wel dat bij deze extreme vormen van agressie steeds allochtone jongeren gemoeid zijn (herinner u de zaak De Moor, herinner u de zaak Patrick Mombaerts in Brussel). Nog merkwaardiger is het feit dat het in België verboden is om daarover statistieken aan te leggen, waardoor je bijna zou denken dat de overheid hier inderdaad iets te verbergen heeft. Is dat zo? En is het beste ontkrachtingsmiddel dan niet juist wèl cijfers bekend te maken, zodat het tegendeel kan worden bewezen?

Ook merkwaardig is de reactie van het bestuur van De Lijn. Een normale reactie zou zijn dat de bestuurders aandringen op meer bewaking, op meer toezicht op de bussen, op camera’s, enzovoort, enzovoort. Niet bij De Lijn: hier kondigt het bestuur aan dat ze het personeel spreekverbod zullen opleggen, omdat ze te loslippig zijn. Dit is gewoon té gek voor woorden!

Dit landje vertoont toch zeer eigenaardige totalitaire trekjes: spreekverbod, censuur op allerlei cijfermateriaal, partijen die men verbiedt.

Geen opmerkingen: