POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 16 april 2008

"Laat de moeders toch thuis"

Steeds meer kinderen hebben ernstige psychische problemen en verminken zich of denken zelfs aan zelfmoord. Steeds vaker worden ouders ook geconfronteerd met ‘nieuwe’, ‘moderne ziektes: ADHD, enzovoort. Verontrustende signalen waar geen enkele ouder doof of blind mag voor zijn en die blijkbaar ook de politieke wereld aan het binnensijpelen zijn.

Geconfronteerd met nieuwe problemen hebben politici de neiging – vooral diegenen die geen eigen mening hebben – om allerlei ‘experts’, ‘ervaringsdeskundigen’ en andere specialisten aan te trekken om met “meningen” voor te dag te komen en om het probleem op te lossen. Liefst zien de politici experts opduiken die ook het politiek correcte jargon respecteren en zich dus niet te buiten gaan aan ‘shockerende’ ideeën. Meestal wordt het een rond-de-pot-draaierij, zij het op hoog niveau.

Maar soms, heel soms, krijg je dan weer waar voor je geld. Zoals depressiespecialist Bob Vansant in Het Laatste Nieuws (14.04.2008) de koe bij de horens vat bijvoorbeeld: “Kinderen worden veel te jong aan hun lot overgelaten. Meteen na de geboorte al worden ze ‘voor adoptie’ aan de kindercrèche afgestaan, terwijl ze op dat moment veel geborgenheid en liefde en nestwarmte nodig hebben”.

Of wat dacht je van deze opvatting? “Geef moeders en vaders de mogelijkheid thuis te blijven voor de opvoeding van hun kinderen. Die vrijheid hebben ze vandaag niet. De overheid beslist dat ze hun kinderen moeten wegdoen. Minister van Welzijn Vanackere trekt 8 mln. Euro uit voor de uitbreiding van de kinderopvang beneden de 3 jaar. Dat is geld dat depressies kweekt. Studies bevestigen telkens opnieuw dat een kinder onder de 3 jaar eigenlijk niet in een groep thuishoort”.

Officiële voorstellen van het Vlaams Belang blijken in de bewoordingen van Bob Vansant een ruime meerderheid van de burgers aan te trekken: “Als je financieel geen nadeel zou hebben en je zou kunnen thuisblijven voor de opvoeding van je kind beneden de 3 jaar, wat zou je doen? In een Engels onderzoek zegt 78% van de vrouwen dat ze dan thuis blijven. Dat zegt genoeg. Wij zijn tegen onze natuur bezig”.

Het voorstel van Open VLD-voorzitter Somers om meer kinderpsychiaters aan te trekken, vindt Vansant larie en apekool: “Meer psychiaters en psychologen is een zwaktebod van onze samenleving. Als je er meer psychotherapeuten tegenaan gooit, ga je de problematiek bevestigen. Je gaat zeggen: die kinderen zijn ziek. Terwijl de samenleving ziek is.”

Geef ons meer Vansant’en!

Geen opmerkingen: