POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 29 april 2008

Dringend groeicijfer aanpassen!

Geruime tijd geleden wezen we er al op: het gaat niet goed met onze economie en onze welvaart, en vooral Vlaanderen moet hier wel bij de les blijven: als het niet oppast, wordt Vlaanderen opgezogen in het Belgisch moeras en wat de Belgen de “Belgische” economie noemen, is eigenlijk vooral Vlaamse economie, dat weet u.

De groei van de “Belgische” economie, dus, staat onder zware druk, het ondernemersvertrouwen daalt: “De hoge olieprijs, dure euro en de kredietcrisis eisen ook bij de Belgische bedrijfsleiders hun tol. Ze zien de toekomst erg somber in. Deze maand kelderde de index van het ondernemersvertrouwen van 1,2 naar -7,9, het laagste peil in bijna 3 jaar. Nooit eerder donderde de barometer van de Nationale Bank in één maand zo fel naar beneden”, aldus een bericht in Het Laatste Nieuws, 24.04.2008).

Vooral handelaars zagen de bui al een tijdje hangen: “De nieuwe schoenen- en kledijcollecties blijven door het slechte weer in de rekken hangen”, aldus een woordvoerder van Fedis. Er is echter duidelijk meer aan de hand dan alleen maar het slechte weer, blijkt nu.

Slecht nieuws dus voor deze regering Leterme: “De regering gaat uit van een groei van 1,9%. Dat percentage wordt allicht erg onrealistisch. Eerder verlaagde het Internationaal Monetair Fonds zijn groeiprognose voor ons land al tot 1,4%”, weet een voorzichtige De Standaard (24.04.2008). Vlaams-nationalisten moeten in elk geval de slechte economische cijfers en verwachtingen aangrijpen om het zelfstandigheidsdebat bij Vlaamse ondernemers opnieuw nog wat aan te blazen.

Geen opmerkingen: