POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 19 november 2012

Separatisten aan de winnende handVerschillende Vlaamse kranten meldden dat de Amerikaanse krant The Washington Post – een gezaghebbende krant blijkbaar – veel aandacht had voor het fenomeen van het separatisme in Europa. In dit verband haalde de krant zowel Catalonië in Spanje, Schotland in Groot-Brittannië en Vlaanderen aan.
“Terwijl Europese, met schulden belanden overheden worstelen met de ongelijkheden in hun nog imperfecte unie, komen oude demonen van regionaal separatisme de laatste maanden terug aan de oppervlakte, die ook op hun beurt voor een niet graag geziene uitdaging zorgen”, aldus een vertaling in De Morgen van het artikel in de Amerikaanse krant.
Zo ziet de Amerikaanse krant in de overwinning van N-VA – naast het bestaan van Vlaams Belang natuurlijk – een versterking van het separatisme in Vlaanderen, “een welvarende regio in België”.
Nu zouden we heel wat bedenkingen kunnen neerschrijven over het zogenaamd separatisme van N-VA en haar strategie om middels confederalisme het onleefbare en onhoudbare van de Belgische constructie aan te tonen. We zouden ook bedenkingen kunnen vastknopen die welvarende Vlaamse regio in België. Vlaanderen is niet zomaar een regio natuurlijk, maar vertegenwoordigt goed 60% van de bevolking, is goed voor minstens 82% van de export in België, in Vlaanderen is de tewerkstellingsgraad sowieso al decennia lang véél hoger dan in het Waalse Gewest, enzovoort. Maar we doen dit maar niet, omdat de vaststelling dat een Amerikaanse krant dit nieuws belangrijk genoeg vindt, al een statement op zich vinden.  

Geen opmerkingen: