POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 28 november 2012

De begroting met de grootste ambitie?


Er is het debat over de zogenaamde begroting geweest in de Kamer. Echt inspirerend vonden we de leden van deze regering niet, tenzij staatssecretaris Maggie De Block, die er de groene fractie op wees dat het juist niet toepassen van regels en het niet verstrengen van rechtsregels verantwoordelijk is voor het aantrekken van mensen die normaal gezien geen enkele kans op asiel zouden mogen maken. En nu nog de regels verstrengen, mevrouw De Block.
Ondertussen is de burger in dit land nog nooit zo pessimistisch geweest, zo blijkt uit de maandelijkse enquête over consumentenvertrouwen van de Nationale Bank. Herstructureringen, faillissementen, jobverlies. En ondertussen zit de regering in de zakken van u en mij. De (vooral Vlaamse) middenklasse zal de tekorten weer al eens moeten opvullen.
Zo loopt de verzekeringstaks onder de regering Di Rupo op van 1,1 naar 2%. Wat de woordvoerder van de vereniging van verzekeringsmaatschappijen doet zeggen: “Een stabiele financieringsbron als de levensverzekeringen op die manier treffen, dreigt de financiering van de staatsschuld te ondermijnen”.  Maar er is meer: dit dreigt een dramatisch punt te worden voor de veiligste vorm van voorzorgssparen. Mensen zullen ook deze producten minder dan vroeger onderschrijven. Verzekeringsmaatschappijen zullen minder inkomsten genereren, en zullen dus minder investeren in Belgische overheidsobligaties.
Fiscalist Michel Maus is héél duidelijk: de modaal werkende burger wordt gegijzeld. Dit keer moet namelijk het appeltje voor de dorst eraan geloven: een verhoging van de roerende voorheffing op zichtrekeningen, kasbons, termijnrekeningen, en obligaties kan je toch moeilijk een rijkentaks noemen. Daarenboven worden de taksen op de levensverzekeringen verhoogd, de typische “goedehuisvaderbeleggingen”. Slecht nieuws dus voor de 1,24 miljoen burgers die via zo’n verzekering sparen voor hun pensioen.
Professor Matthijs (UGent en VUB) is niet minder scherp: “Dit is een begroting van de gemiste kans, omdat structurele maatregelen uitblijven. De regering bespaart en dus zijn er verliezers: de middenklasse”.
De regering Di Rupo maakte er zich in de Kamer op een spottende manier van af. Maar in Vlaanderen wordt deze begroting ongeveer afgekraakt. De traditionele Vlaamse partijen, christendemocraten, liberalen en socialisten, moeten toch beseffen dat hun populariteit ongeveer aan het vriespunt moet zitten? Misschien haalt deze begroting de geschiedenisboekjes wel als begroting die het begin van het einde van België inluidde?  

Geen opmerkingen: