POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 8 november 2012

Obesitas – een probleem in Amerika. En in Europa?


Obesitas, zwaarlijvigheid, grijpt overal om zich heen in de wereld, maar in de VS is er werkelijk sprake van een nationale ramp. In 1995, aldus cijfers in het Journal of Health Economics van januari 2012 en de Medical Press van 16 november 2012, was er geen enkele Amerikaanse staat te vinden met een obesitasgraad van meer dan 20% van de bevolking. Dit percentage wordt vandaag in elke Amerikaanse staat overschreden.
Momenteel telt men in de VS niet minder dan 68,8% volwassen mensen die obesitas hebben. Maar het cijfer ligt nagenoeg even hoog voor adolescenten en kinderen. Het aantal Amerikanen dat in een uitstekende gezondheid verkeert op het vlak van bloedcirculatie en hartvatentoestand bedraagt minder dan 5%, aldus het medische vakblad.  En volgens een studie van de Universiteit Cornell zou de behandeling van obesitas in de Amerikaanse gezondheidsuitgaven een aandeel vertegenwoordigen van 21%, of in absolute bedragen: 190 miljard dollar per jaar.
Belangrijkste reden van de obesitas – maar dat zal allicht niemand verwonderen – zou te zoeken zijn in  de eetgewoontes van de Amerikanen. Maar ook in Europa is obesitas aan een opmars bezig. Enkele dagen werd al gemeld dat verschillende ziekenhuizen hogere investeringen aan het overwegen zijn, om infrastructuur aan te kopen die gericht is op obesitaspatiënten. Ik heb de minister hieromtrent al enkele gerichte vragen gestuurd, maar wacht voorlopig op een antwoord.


Geen opmerkingen: