POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

zaterdag 13 oktober 2012

Verkiezingspubliciteit in het Arabisch en het Frans…in Roeselare?


Naïeve Roeselarenaars die denken dat integratie, het spreken van onze taal en het respecteren van onze waarden en normen, deel uitmaakt van het Vlaams regeringsbeleid, zijn er stilaan aan voor de moeite. Burgers die morgen een nieuwe bestuursploeg voor Roeselare kiezen, kunnen best eens goed nadenken.
‘Onze’ burgervader, Luc Martens, vindt het bijvoorbeeld nodig om in het Frans en in het Arabisch naar moslimstemmetjes te hengelen. In Roeselare! Een stad zonder faciliteiten tussen haakjes, een stad zonder taalproblemen, een stad die niet op de taalgrens ligt. Een verkiezingspamflet in het Frans en in het Arabisch. Vastgehecht aan het pamflet in het Nederlands. En verspreid in Krottegem.
De boodschap van het pamflet en van de talen waarin de pamfletten zijn opgesteld, is duidelijk:  Inburgersplichtige allochtonen moeten zich niet aanpassen, wij zullen ons wel aanpassen aan uw gewoonten en uw taal. Spreken inburgersplichtige allochtonen onze taal niet? Geen probleem, dan richten wij ons toch gewoon tot hen in hun taal.
Om een stemmetje meer likt de kat de kandeleer? Hoe plat kan men gaan? En hoe kan men aan vreemden respect vragen voor het Nederlands, als men zelf weinig of geen respect opbrengt.
Wie zo mogelijk nog verder gaat, is kandidaat Driss Manzate op de SP.A-lijst. Een pamflet naar aanleiding van de “Elections communales du 14 octobre 2012”. Heeft deze man al ooit van onze taalwetgeving gehoord? Deze “candidat muselman dans la ville de Roeselare” windt er trouwens geen doekjes om en heeft zijn eisenplatform in het Frans gesteld. Onderaan wordt de tekst – slecht, overigens – vertaald in het Nederlands. Want in het Frans staat bijvoorbeeld heel duidelijk dat Hallalmaaltijden moeten voorzien worden in schoolinstellingen, terwijl in het Nederlands staat dat men de mogelijkheid moet onderzoeken… Misleiding van de burgers, minachting van onze taalwetten, minachting van de Nederlandse taal.Welk spel is hier bezig? Bestaat onze stad uit twee steden? Een Nederlandssprekende stad en een Frans-Arabischsprekende stad? Autochtone Roeselaarse burgers kunnen beter eens goed nadenken voor zij hun stem aan de burgemeester of aan de sp.a geven. 

Geen opmerkingen: