POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 22 oktober 2012

Haalt antifascisme vrijheid van meningsuiting onderuit?


In het land van de vrije meningsuiting, Groot-Brittannië, is momenteel een discussie bezig met interessante insteken en mogelijk zeer verregaande gevolgen. En laat mij maar onmiddellijk duidelijk stellen dat de webstek van Michael Coleman niet mijn stijl is, en het ook nooit zal zijn. De praatjes en bewoordingen van dit BNP-gemeenteraadslid zijn er altijd net over, u weet wel wat ik bedoel.
Maar omwille van zijn boodschappen op zijn eigen persoonlijke weblog werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden en 240 gemeenschapsdienst. Het hem tenlastegelegde misdrijf? Het posten van zijn ideeën op zijn weblog…De klacht tegen Coleman werd neergelegd door een Labourgemeenteraadslid, die van mening was dat “een overweldigende meerderheid van onze bevolking de meningen en boodschappen” beledigend vond.
Meer en meer journalisten in Groot-Brittannië beginnen zich bedenkingen te maken dat “wat een uitstekende dag voor Coleman’s politieke tegenstanders is, wel eens een heel slechte dag voor de Britse vrijheid zou kunnen worden”.  Immers, hetzelfde zeer uitgesproken antifascistische Labour-gemeenteraadslid wil verantwoordelijke voor de politie worden in de stad van Coleman. Ze pleit voor een “zerotolerantie” voor “haatmisdrijven” op basis van ‘ras, godsdienst, seksuele oriëntatie, lichamelijk gebrek, nationaliteit, leeftijd of gender’.
Steeds meer commentatoren maken de bedenking dat vrijheid van meningsuiting niet deelbaar is. Ofwel hebben we het – iedereen dus, ook diegenen die niet altijd even frisse ideeën verspreiden – ofwel hebben we het niet.  Gegeven het feit dat vrijheid van meningsuiting het hoeksteen zelf van echte democratie is, werpt de criminalisering van een persoonlijke weblog toch wel de vraag op wie de democratie hier aan het ondergraven is?  

Geen opmerkingen: