POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 4 oktober 2012

Newspeak – aflevering 38


De linkse krant De Morgen kondigde onlangs aan dat zij het woord ‘allochtoon’ niet meer in de mond zal nemen en het woord ook niet meer zal afdrukken. De krant werd prompt gevolgd door de regering Di Rupo – wat de liberale medestanders à la MR en Open VLD zeker véél plezier zal doen. Het cultureel-politiek-intellectuele bovenlaagje voelt al langer dan vandaag aan dat de multiculturele mayonaise niet pakt en steekt het tandje bij. Op 21 september riep ook minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, op om het woord ‘allochtoon’ niet meer te gebruiken.
Het statement van links doet mij terugdenken aan de jaren 80 van de vorige eeuw toen het woordje ‘gastarbeider’ te beladen klonk. Had het teveel verwijzingen naar het tijdelijke karakter van de aanwezigheid van (vooral Italiaanse, Spaanse en later Turkse) buitenlandse arbeiders op ons grondgebied? Voor Lanoye, zowat de opperpriester in het ganse gebeuren, de kers op de taart zeg maar, voor schrijver Lanoye betekende allochtoon zoveel als “makak”. En voortaan gebruikt de politiek-correcte kaste in dit land dus “Belg met Marokkaanse wortels”. Tot ook dat weer als “makak” zal klinken zeker.
Een ding is zeker: de Newspeak, het politiek-correct taalgebruik van de totalitaire maatschappij, door Georg Orwell in zijn beklemmende roman “1984” zo treffend beschreven, rukt verder op. Elke dag sterft de vrijheid een stukje. Identiteit als begrip is de vijand van alle politieke-correcte legioenen, van links tot (liberaal-) rechts. En het was – meen ik toch – SP.A-coryfee Termont die ooit zei dat hij het ten zeerste betreurde dat de socialistische beweging in Vlaanderen twee keer de historische boot miste: die van de Vlaamse Beweging en die van de (kritiek op de) multiculturele samenleving.  

Geen opmerkingen: