POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 19 oktober 2012

Hervorming van financieringswet leidt tot nog meer transfers


Gisteren had ik het uitgebreid over het nieuwste VIVES-rapport waaruit bleek dat de transfers in deze jaren gestegen zijn van 12 naar 16 miljard euro. Ondanks alle mooie beloften van federale excellenties, mooie en dure woorden van Franstalige politici dat het allemaal anders zou worden – het Marshallplan voor Wallonië werkt, u weet wel…  Niets dus, nada, niente.
Maar er is nog meer slecht nieuws op komst: de hervorming van de Bijzondere Financieringswet zal ertoe leiden dat de transfers vanuit Vlaanderen nog zullen toenemen.  “Er is een gunstige impact van de overdracht van een aantal bevoegdheden naar het Vlaams Gewest en van de hervorming van de solidariteitsbijdrage op de transfers. Maar die wordt gecompenseerd door de ongunstige impact van de herfinanciering van Brussel (iets wat ook BDW accepteerde trouwens), van de instelling van het overheidsmechanisme en van de hervorming van de btw-dotatie” (Het Laatste Nieuws, 11.10.2012).
Volgens de VIVES-onderzoekers zullen de transfers vanuit Vlaanderen met 4% verhogen in 2012 en met 19% in 2030 – u leest het goed.  Het Waalse Gewest zou ongeveer dezelfde bedragen blijven ontvangen, terwijl het Brusselse Gewest gedurende deze periode ongeveer “eenzelfde bedrag aan bijkomende transfers ontvangt door toedoen van de hervorming van de BFW als het bedrag dat extra uit Vlaanderen wegstroomt”.
Dankt België op beide knieën, beste mensen. Zoals u dagelijks merkt, is de Belgische constructie zowat de beste garantie voor het continu en structureel afromen van het door u zuinig opgespaarde geld.  Elk jaar minstens 16 miljard euro naar het zuiden en tegen 2030 een stijging van niet minder dan 19%!  

Geen opmerkingen: