POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 17 oktober 2012

CD&V: stop graaicultuur in uw eigen rangen!


CD&V, en bij uitbreiding alle systeempartijen, krabt zich de haren uit het hoofd. Het lijkt wel alsof het langdurig aan de macht zijn en blijven van bepaalde politieke partijen hun geloofwaardigheid volledig onderuit haalt. Het lijkt soms alsof een of andere natuurwet ervoor zorgt dat elke politieke partij, die te lang aan de macht is, uiteindelijk in elkaar stuikt en de prijs betaalt.
CD&V is zeker niet de enige politieke partij met dat probleem. Kijk naar de sp.a, jarenlang goed voor percentages boven de 20%, kijk naar Open VLD. Maar toch: CD&V. Misschien moet men er inderdaad wel eens de hand in eigen boezem durven steken en bepaalde “fenomenen” in de rand van de partij aanpakken.
Neem nu Europees parlementslid en voormalig Belgisch Eerste Minister Jean-Luc Dehaene. Ooit één van de opkomende sterren bij het ACV, jong aanstormend Vlaams talent. Geen bevlogen prater, geen dure woorden, maar een doener, iemand die het voor de gewone mens ging doen.
Ondertussen zijn het woorden in de wind gebleken. Eén dag is alvast te kort om alle mandaten op te sommen – onbetaalde maar ook heel wat betaalde – waar deze vriend van de gewone man ondertussen mee is begiftigd. En hoewel leden van het Europees parlement deontologisch verplicht zijn te vertellen welk financieel belang ze in het gewone leven al hebben, vertikte deze vriend van de gewone man het steeds. Deze week kreeg men Dehaene dan toch zover: 77.000 aandelenopties bij brouwer AB Inbev. De totale marktwaarde vandaag: 5,3 miljoen euro. Als hij vandaag zou verkopen, bedraagt zijn winst hierop 3,2 miljoen euro, en betaalt hij hierop amper 2,58% belasting.
Voor alle duidelijkheid: het gaat om bedragen in euro, niet in Belgische frank.
Misschien moet de CD&V zich toch eens afvragen waar de belangen van de gewone, kleine Vlaamse man en vrouw in dit alles zitten?

Geen opmerkingen: