POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 21 september 2012

Wat is dat toch met Justitie?


Twee beslissingen van verschillende rechtbanken, die zo verschillend zijn, dat men zich toch ernstig vragen moet stellen waar Justitie in België mee bezig is. El Hossain El Hassani, die in het verleden ook al in de gevangenis had gezet, overviel met kompanen een verzekeringskantoor, gijzelde en stak een boekhouder neer. De rechter geeft de overvaller slechts werkstraf. Géén gevangenisstraf, want “de kans dat hij met drugs of personen met slechte intenties in aanraking komt, zou te groot zijn” (aldus een verslag in Het Laatste Nieuws). Hallo?  En: “Bovendien zou hij zijn werk verliezen”. Nochtans vond de rechter dat de feiten “bijzonder driest en agressief” waren…. Een trendbreuk in de Belgische Justitie allicht: werkstraf voor vormen van zware lichamelijke agressie! Terwijl het Nationaal Veiligheidsplan van de regering Di Rupo van een lik-op-stuk-beleid tegen dit soort criminele daden de prioriteit wilde maken.
Een pagina verder leest men in dezelfde krant over het proces tegen een man die het nodig vond de chihuahua van zijn vriendin dood te schoppen. Een daad die ook niet door de beugel kan, laat ons wel wezen. Die man werd veroordeeld tot effectieve gevangenisstraf van 4 maanden en een geldboete van 2.400 euro.
Ik wil mij natuurlijk niet uitspreken over concrete dossiers. Maar het is of het een of het ander. Effectieve gevangenisstraf voor iemand die een hond doodtrapt, terwijl men een andere man gewoon laat lopen na zware lichamelijke agressie? 

Geen opmerkingen: