POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 25 september 2012

De Arabische Lente…of wat er van overblijft?


Heeft u hierover iets in uw dagelijkse krant gelezen? Ik wed van niet. Egyptische mensenrechtenorganisaties zijn namelijk bezorgd over de opheffing van het hoofddoekenverbod bij de Egyptische televisie. Zo verscheen de nieuwsjournaliste Fatma Nabil voor het eerst met hoofddoek.  Sally Zohney, woordvoerster van de Egyptische vrouwenrechtenorganisatie Baheya Ya Masr vreest, net als de christelijke Kopten, dat de hoofddoek hiermee tot sociale norm zal worden verheven en dat er op die manier een sterke sociale druk zal worden uitgeoefend op seculiere moslims en op kopten om voortaan ook maar de hoofddoek te dragen.
Vorige maand reeds waren er berichten over een religieuze vrouwenzender waar de vrouwelijke nieuwslezers uitsluitend gesluierd op het scherm kwamen. De naam van de zender, Maria TV, zou een verwijzing zijn naar een christelijke koptische vrouw, die de concubine van de profeet zou geweest zijn.
De opheffing van het hoofddoekenverbod valt – toevallig? – samen met de kritiek van seculiere Egyptische journalisten. Een regimekritisch artikel werd gecensureerd en een pak seculiere journalisten in Egypte had dit aangeklaagd.
Tja, de Arabische lente… Het zou het begin van de democratie worden in Libië, in Marokko, in Bahrein, in Egypte….Wat blijft er van over?  

Geen opmerkingen: