POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 14 september 2012

België scoort steeds slechter in internationaal competiviteitsverslag


Bepaalde media mogen dan al vinden dat België houdt standhoudt – zoals De Morgen: “Ondanks de economische crisis houdt België goed stand op de wereldranglijst van de meest competitieve landen” – feit is wel dat dit land blijft zakken. Elk jaar publiceert het World Economic Forum een competitiviteitsrapport, waarin de landen worden gerangschikt volgens hun competitiviteit, hun concurrentievermogen, en dit aan de hand van niet minder dan 110 parameters.
In 2008 stond dit land op de 19de plaats, in 2009 op de 18de plaats, dan terug naar 19 in 2010 en in 2011 naar plaats 15. In 2012 zakt België twee trappen ineens, naar plaats 17, en dan kan men inderdaad vinden dat België vrij goed stand houdt. Maar die stelling aanhouden wordt al een stukje moeilijker als de lijst zelf bekijkt, en vaststelt dat Zwitserland, Finland, Zweden, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië het allemaal veel beter doen. Niet toevallig buurlanden hoofdzakelijk noordelijk van dit land gelegen. Noorwegen en Denemarken doen het ook beter dan België.
Wat zijn de problemen in België dan, volgens dit rapport? Volgens De Morgen heeft het vooral te maken met de slechte staat van de infrastructuur en het energienet.  Volgens Vlerikprofessor Sleuwaegen doet België te weinig om het ondernemerschap te ondersteunen.  De studie zelf is veel explicieter, al gebruikt men er vaak de stijlformule van het ‘understatement’: “Er zijn bepaalde zorgen betreffende de efficiëntie van de overheden (waardoor België op de 55ste plaats eindigt), en er natuurlijk de bovenmatig hoge belastingsgraad (op dat vlak eindigt België zelfs op de 140ste plaats). Haar macroeconomische omgeving wordt ernstig ingeperkt door de schuldgraad en de hoge belastingsniveaus”.

Geen opmerkingen: