POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 11 september 2012

Misbruik met studentenvisa


In Groot-Brittannië is ophef ontstaan omdat veel immigratiedossiers van mensen die naar Groot-Brittannië kwamen omwille van studieredenen, bij controle niet in orde bleken te zijn. Zo is er de befaamde ‘Met’-universiteit van Londen, met ruim 26.000 studenten, waar heel wat studenten bij controle geen of gebrekkig Engels konden spreken, of over onvoldoende academisch niveau beschikten. De universiteit hield ook het studieverzuim van de buitenlandse studenten niet bij en liet studenten met een verstreken visum met rust. Er werd niet ingegrepen. Nochtans bleek bij een eerste vluchtige controle 61% van de dossiers niet in orde.

De kruik gaat zolang te water tot hij barst natuurlijk. En in Groot-Brittannië begint stilaan een en ander te barsten. De cijfers van de laatste inspectie bleken dermate erg – 61% van de dossiers niet in orde – dat de Minister voor Migratie, Damian Green, de vergunning ‘High Trusted Status’ introk, waardoor buitenlandse studenten aan de Metropolitan University worden gesponsord. Voor de Vlaamse progressieve krant is dat een ‘vergaande maatregel’, ik vind dit eerder een kwestie van gezond verstand. En het had al veel vroeger moeten – en kunnen – gebeuren.

Voor mij is deze kwestie belangrijk genoeg om de Staatssecretaris voor Migratie en Asiel, mevrouw De Block, hierover te ondervragen. Doen dergelijke problemen zich ook in België voor? Welke controle bestaat hier op studieverzuim van buitenlandse gesponsorde studenten? Welke controle eens het visum verstreken is?  Ik durf nu al een pint erop verwedden dat er géén controle bestaat in België. 

Geen opmerkingen: