POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 18 september 2012

Een land zonder eigenwaarde – hoe zou dat komen?


Het is eventjes in de pers geweest, maar het bericht was er even snel uit verdwenen: “Behalve Mexico geeft geen enkel ander land zichzelf zo’n negatieve score als België” (Het Laatste Nieuws, 06.09.2012).
En dan mag het al zo zijn dat buitenlanders België een hogere score geven, feit is dat de burgers van dit apenland de reputatie van België veel lager inschatten dan de inwoners van de G8-landen. “Het verschil tussen de zelfbeeldscore van België en de reputatie in het buitenland was in 2011 al opmerkelijk te noemen (een verschil van bijna 5%), maar is dit jaar nog groter (bijna 10%).
Hoe zou dat toch komen, vraag ik me dan af. De pers heeft er geen verklaring voor, en ook het adviesbureau Akkanto, de Belgische partner van Reputation Institute, zegt er verder weinig over. Misschien heeft het wel te maken met de eeuwige tegenstellingen tussen Vlamingen en Franstaligen, die de staatsstructuur zo belast en ervoor zorgt dat dit land geen écht natiebesef heeft ontwikkeld en steeds minder ontwikkeld. Misschien heeft het te maken met het falen van ganse generaties politici, met het falen van het financieel apparaat, met het falen van het juridisch apparaat? Misschien heeft het te maken met de nog steeds toenemende fiscale druk, zowat de hoogste ter wereld? Of misschien is het wel een combinatie van dit alles, bovenop het onbegrip dat de leidende Belgische politieke kaste voor de dringende vraag van Vlaanderen naar meer autonomie?
Waarom zou de zelfbeeldscore wat België betreft, hoger moeten zijn? 

Geen opmerkingen: