POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 11 januari 2012

Waarom kan dit niet in België?


In verschillende media konden wij eind vorig jaar enkele verhelderende bijdragen lezen over het Zweeds pensioenmodel. Iedere Zweed (en Zweedse, vanzelfsprekend) krijgt er elk jaar een oranje envelop, waarop een overzicht van de bijdragen die hij al betaald heeft voor zijn pensioen.
“Als Zweed weet je heel precies wat je bijdraagt en de financiële consequenties wanneer je beslist vroeger te stoppen met werken”, aldus een verslag in onder andere De Morgen (21.12.2011). In Zweden bestaat er een flexibele pensioenleeftijd tussen 61 en 67 jaar, maar je kan er ook opteren om deeltijds te werken (systemen van 25, 50 of 75% werken) waardoor je verder pensioenrechten opbouwt.
Hoe anders toch in België nietwaar? Hier liggen niet alleen de pensioenen – ondanks forse bijdragen van werknemers en werkgevers – een heel stuk onder het Europese gemiddelde, maar daarenboven ontvangt u, evenmin als ikzelf trouwens, omzeggens nooit automatisch berichten over de ‘stand van zaken’ betreffende uw pensioen.
Transparantie, glazen plafond, een goed bestuur: allemaal mooie en dure stadhuiswoorden, die niets betekenen tot men ze in de praktijk ziet gebracht, bijvoorbeeld in Zweden. En dat tegen een belastingdruk die in dezelfde lijn ligt als die in België. Maar waar men geen financiële en fiscale transfers kent zoals die tussen Vlaanderen en Franstalig België – zouden die er voor iets kunnen tussen zitten?  

Geen opmerkingen: