POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 27 januari 2012

Politisering en graaicultuur gaan rustig door


Ondanks alle mooie en hoogdravende woorden als transparantie, afscheid nemen van de oude benoemingscultuur, het efficiënt maken van instellingen en nog van dat fraais, blijkt de oude, typisch Belgische politiek van politieke benoemingen gewoon zijn gang gaan.
Zo werd in verschillende kranten melding gemaakt over de botsing tussen twee meerderheidspartijen over de samenstelling van de Raad van Bestuur van Dexia België. De lijst van de 9 namen voor de Raad van Bestuur verdeelt de regering – men vraagt zich soms af of er wel één thema overblijft waarover deze regering niet verdeeld is? De partijen binnen Di Rupo hebben namelijk eigen namen.
Zo vermeldt De Morgen bijvoorbeeld dat in de omgeving van Financiën te horen is dat de lijst “een puzzel met compromissen” is. Hoezo, puzzel? Er is trouwens niet alleen ruzie in het kiekenkot wat de vooropgestelde namen betreft, maar ook wat de inhoud van de opdracht aan het headhunterskantoor Egon Zehnder betreft.  Maar goed, de namen dan: “Volgens verschillende partijen wil de PS absoluut dat de Luikenaar Guy Quaden, ex-voorzitter van de Nationale Bank, in de Raad van Bestuur van DBB zal zitten. Maar Zehnder had voor een andere PS’-er gekozen.
Daarnaast stellen commentatoren zich vragen bij de rol van Eric Kirsch, de kabinetschef van minister Vanackere. Kirsch, aldus de krant, leidt de procedure voor de benoeming bij Dexia Bank België, maar is ook kandidaat om sp.a’-er Vanden Bossche te vervangen als voorzitter van de Raad van Bestuur bij een ander groot bedrijf, Brussels Airport.
Eén pot nat? En als dan al eens een lid van de meerderheid verklaart: “Laat ons stoppen met deze spelletjes”, dan weet men uit plaatsvervangende schaamte niet wat men zou moeten doen: lachen of wenen. 

Geen opmerkingen: