POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 19 januari 2012

Stoort de Grondwet u? Zet ze dan (tijdelijk) buiten werking!


Bij wijze van boutade zegt men wel eens dat in België alles kan. En dat er maar uiterste beschermingsmuur was om het gefoefel en gesjoemel een beetje tegen te houden: de Grondwet! De oudere lezers zullen zich een opgewonden Eerste Minister Leo Tindemans (CVP) herinneren, die vanop het sprekersgestoelte in de Kamer luid uitriep: “De Grondwet is géén vodje papier. Ik ga nu naar de koning om het ontslag van deze regering aan te bieden”. Veel kon gebeuren, maar de Grondwet, daar bleef je af.
Nu valt ook dit laatste schaamlapje. Het vorige parlement had een reeks artikels voor herziening vatbaar verklaard, zodat dit parlement kon overgaan tot een grondwetsherziening en dus staatshervorming. Helaas, er werden niet genoeg artikels voor herziening vatbaar verklaard. In alle haast had “men” vergeten dat men ook de Senaat ingrijpend wou veranderen. Oeps, krachtens artikel 195 van de Grondwet zou men dus de Senaat niet grondig kunnen wijzigen.
Er is een uitweg, een typische Belgische uitweg. Eventjes in de onwettelijkheid duiken, heet dat dan. Artikel 195 is namelijk zelf voor herziening vatbaar verklaard. De 8 partijen (de meerderheid plus ecolo-groen) zullen met name de regel dat artikels maar kunnen gewijzigd worden, als ze door het vorige parlement voor wijziging vatbaar werden verklaard, tijdelijk schrappen voor de duur van deze regeerperiode.
Handig toch? De Grondwet stoort u? Zet hem dan gewoon tijdelijk even buiten werking. Voor de duur van de storing bijvoorbeeld. Het wordt tijd dat de (radicale) Vlaamse Beweging ook even “creatief” buiten de lijntjes kleurt, als u het mij vraagt. De Belgen hebben in elk geval bijzonder weinig last van wettelijkheid. 

Geen opmerkingen: