POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 8 maart 2011

Groen-rode fabeltjes eindelijk doorprikt - Falen van Belgisch energiebeleid aangetoond

Het Vlaams Belang is aangenaam verrast door de sterk onderbouwde Panorama-reportage van zondagavond. In nauwelijks 50 minuten tijd werd het failliet van het Belgisch energiebeleid op zeer overtuigende wijze aangetoond. Voor iedereen is nu duidelijk dat België ook wat betreft de uiterst belangrijke energiesector, synoniem staat voor immobilisme en dus achteruitgang. De verantwoordelijkheid van paarse regeringen van Verhofstadt, die onze energieproductie voor een habbekrats aan Frankrijk uitverkocht en tegelijk de kernuitstap organiseerde, is verpletterend. Maar ook de regering-Leterme zette het non-beleid verder.


PS-minister Magnette etaleerde in de uitzending bij herhaling zijn onkunde en zijn gebrek aan visie.Het meest ontluisterend was dat rode en groene politici zich genoodzaakt zagen hun eigen fabeltjes te doorprikken: zowel Tine Vanderstaeten (Groen!) als Freya Vandenbossche (Sp.a) moesten toegeven dat de elektriciteitsbehoeften de komende jaren niet zullen dalen en dat de kernuitstap in 2025 niet realistisch is. Nochtans hebben beide partijen jarenlang het tegenovergestelde beweerd en de publieke opinie op die manier zwaar misleid. Socialisten en groenen zijn hierdoor in belangrijke mate mee verantwoordelijk voor de extreem hoge, a-sociale elektriciteitsprijzen in ons land.Gezien de nakende schaarste op de elektriciteitsmarkt en de dreigende grootschalige stroompannes is het de hoogste tijd voor een drastische ommekeer:1.Er moet onmiddellijk een einde komen aan de onoverzichtelijke bevoegdheidsverdeling inzake energie. Die leidt immers tot paraplupolitiek en onverantwoordelijkheid. Alle energiebevoegdheden, met inbegrip van de nucleaire, moeten meteen wég van het Belgisch niveau en dienen integraal bij de gewesten te worden ondergebracht.2. Het akkoord met Suez inzake de verlate kernuitstap tegen 2025 moet opengebroken worden. Het scenario van de kernuitstap moet definitief verlaten worden. In plaats daarvan moet een verzekerde nucleaire productie tot minstens 2050 voorzien worden. Daar moet een veel hogere bijdrage tegenover staan dan de schamele 250 miljoen van Suez vandaag.3. Vlaanderen mag in afwachting daarvan niet aan de kant blijven staan maar moet integendeel zelf de concurrentie op gang trekken. Daarom pleit het Vlaams Belang nogmaals voor de onmiddellijke oprichting van een volwaardig Vlaams energiebedrijf, dat zowel investeert in nieuwe nucleaire centrales als in hernieuwbare energie.4. Er moet zeer dringend werk worden gemaakt van de modernisering van het hoogspanningsnet met inbegrip van de aanleg van een hoogspanningslijn richting Duitsland. Enkel op die manier kan de concurrentie echt spelen en kan de afhankelijkheid van Frankrijk eindelijk worden tegengegaan.


(tekst van een persmededeling die maandagmorgen naar de pers werd gestuurd als reactie op de Panoramauitzending van zondag laatstleden)

Geen opmerkingen: