POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 17 september 2013

Welk hypocriet spel spelen de VS?

De officiële reden waarom de VS een militaire actie tegen Syrië willen opzetten en uitvoeren, is er een van humanitaire aard. Zeggen ze toch! Pakken ze officieel mee uit! Het gaat erom een dictator te stoppen om chemische wapens tegen de eigen bevolking in te zetten. Het gaat dus om bescherming van de mensen ter plaatse.
Obama zegt over bewijzen te beschikken dat de gasaanval door Syrië, door het Syrische bewind van Assad werd uitgevoerd. Maar waar blijven de bewijzen, als Obama toch zo zeker van zijn stuk is? Waarom krijgen we die bewijzen niet te zien, als ze toch zo duidelijk zijn? Het zou de coalitie alleen maar kunnen versterken, terwijl bij veel mensen nu de perceptie overeind blijft dat we in een tweede Irak-scenario aan het sukkelen zijn.
En dan de zogenaamde humanitaire redenen! In naam van diezelfde humanitaire redenen gaan de VS dus scheep met Al Qaida, niet direct gekend als tolerante moslims, die de zon ook voor anders-religieuze minderheden laten schijnen. In naam van de menselijkheid en de democratie gaan de VS scheep met landen als Saoedi-Arabië en Qatar, twee niet democratische landen, waar de rechten van de vrouwen bijvoorbeeld op een zeer laag pitje staan…We kunnen nog een tijdje doorgaan….

Het is duidelijk dat het in de oorlog tegen Syrië alleen gaat om wereldmacht, om macht op het geopolitieke schaakbord, om energiebronnen en toevoerlijnen van de (fossiele) energie en om het innemen van dominante posities in het Midden-Oosten. 

Geen opmerkingen: