POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 27 september 2013

Turkije komt nooit bij de EU

Op Powned, een Nederlandse weblog, kan men kennis nemen van de verklaringen van een hoog Turks gezagsdrager, die het heeft over de verwoede pogingen van bepaalde EU-fielen om Turkije toch maar op te nemen in de EU. Volgens Egeman Bagis, de Turkse minister van Europese Zaken denkt Turkije er gewoon niet aan om toe te treden tot de EU.
Vooroordelen spelen hierin een belangrijke rol – vooroordelen van de Europeanen tegenover Turkije natuurlijk, wat had u gedacht? – en de negatieve houding van steeds meer Europeanen. Turkije zou, volgens de minister, genoegen kunnen nemen met een rechtstreekse toegang tot de Europese markten, maar zou geen volwaardig lid willen worden.
Herinneren we er nog even aan, dat Turkije sinds 1999 kandidaat is om lid te worden van de EU, en dat de onderhandelingen intussen aanslepen sinds 2005. Er is de Turkse houding tegenover Griekenland en Cyprus, er is de groeiende islamisering van Turkije, en er zijn een pak andere kwesties.
Het Vlaams Belang is altijd een resoluut tegenstander geweest van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Deze onderhandelingen waren een overbodige stap, want Turkije is gewoonweg geen Europees land. We stelden toen al voor – ongeveer 15 jaar geleden – om de positie van meest begunstigde partner aan Turkije te verlenen. Maar de verlichte geesten (zoals Verhofstadt bijvoorbeeld) lachten die idee weg.

Ondertussen loopt de Turkse bevolking steeds minder warm voor toetreding: in 2004 was nog 73% voorstander, in 2012 nog slechts 44%. En dan hebben we het nog niet eens over de Europeanen zelf. Ongeveer 75% is tegen de toetreding. Intussen zet de Europese elite de onderhandelingen gewoon verder, waaruit nog maar eens duidelijk blijkt hoe fel de elite zich afzet van haar kiezers. Of hoe weinig ze zich eigenlijk aantrekt van wat de kiezers willen. Er bestaat maar één remedie tegen, inderdaad, net wat u zegt! 

Geen opmerkingen: