POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 16 september 2013

Het zogenaamde einde van de grenscriminaliteit…

Een tijd geleden kwam een enthousiaste minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Joëlle Milquet, in de commissie van Binnenlandse Zaken met fierheid en trots verklaren dat de grenscriminaliteit in West-Vlaanderen door het krachtdadig optreden van de Belgische overheid drastisch aan het dalen was. Dat haar acties – het plaatsen van camera’s, het inzetten van slimme camera’s, méér federale politie – vruchten afwierpen.
Ik heb hierop met enige scepsis gereageerd en haar geantwoord dat het nog véél te vroeg was om victorie te kraaien. En dat het hoofdprobleem – de Franse grondwet die nog steeds niet toelaat dat onze politiemensen in actie de Franse grens passeren en de Franse criminelen op Frans grondgebied arresteren en Vlaanderen binnenbrengen – nog lang niet opgelost is. Het door haar zo geprezen Verdrag van Doornik is trouwens door de Franse overheid nog steeds niet geratificeerd.
Vandaag lees ik in De Standaard, op de regionale pagina (06.09.2013) twee berichten die het zogenaamd succes van minister Milquet onmiddellijk zwaar relativeren: In Kortrijk greep een mislukte overval plaats op een krantenwinkel, waarbij Franse boeven met zwaar geweld tekeer gingen. En op de snelwegparking in Jabbeke werden mensensmokkelaars onderschept – opnieuw. Ze stoven hierop weg richting Frankrijk, en veroorzaakten een zwaar verkeersongeval. De mensensmokkelaars die mensen Frankrijk binnensmokkelen, worden steeds roekelozer en gebruiken grof geweld. En eens Frankrijk binnen kunnen ze niet meer worden gearresteerd, tenzij onze politie intussen geassisteerd worden door Franse politiemensen.

Tot zover het ‘succes van Milquet’. 

Geen opmerkingen: