POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 31 mei 2013

Keert IJsland zich definitief af van de EU?

Zowat een maand geleden kozen de IJslanders een nieuw parlement. IJsland is voor veel mensen van mijn leeftijd en mijn gezindheid toch wel een speciale plaats. Hier vond het oudste Europese parlement – de Althing – haar oorsprong en haar bron, hier voegde de Noord-Europese tak van onze beschaving een belangrijke loot toe aan de ontwikkeling van de unieke besturingsvorm die we kennen als democratie.
In 2008 explodeerde de financiële bubbel ook in IJsland. Drie banken gingen overkop. Het Internationaal Monetair Fonds was bereid het land te redden, aldus een verslag in De Standaard, maar legde wel strenge besparingsmaatregelen op. De linkse regering voerde die uit, maar gaf hierbij wel voorrang aan buitenlandse schuldeisers, in het nadeel van de IJslanders zelf. Die pikten dit dus niet.
De conservatieve Onafhankelijkheidspartij en de conservatieve Vooruitgangspartij werden door de IJslanders verkozen boven de verderzetting van de linkse regering. Als de twee eurokritische partijen tot een coalitie kunnen komen, “staat het zo goed als vast dat de aanvraag om lid te worden van de Europese Unie in de ijskast terecht komt”. Beide partijen passen voor een volwaardig lidmaatschap, en vinden de voordelen van een vrijhandel met unie eigenlijk best voldoende.

Misschien er nog even op wijzen dat IJsland zeer goed op weg is om de crisis achter zich te laten. Het blijft natuurlijk wel moeilijk – in een globale economie beslis je nooit meer helemaal alleen over je lot – maar IJsland kan met bijzonder veel vertrouwen de toekomst tegemoet zien. 

Geen opmerkingen: