POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 21 mei 2013

Gearrangeerde huwelijken in Afghanistan


Volgens een Engelstalig bericht zou een rapport van de “Aghanistan Independent Human Rights Commission” aangeven dat tussen 60 en 80% van alle huwelijken in Afghanistan gedwongen huwelijken zijn, gearrangeerd dus tussen families. Bij ongeveer 50% van de gevallen zou het gaan om vrouwen met een leeftijd onder de 18 jaar, en in 15% zelfs om jonge meisjes met een leeftijd onder de 16 jaar.
Veel jonge vrouwen zien zelfmoord als enige uitweg, een laatste mogelijkheid om een keuze, waar men als vrouw niet achter staat, tegen te gaan. Het aantal zelfmoorden bij jonge vrouwen in de provincie Herat, tegen de grens aan met Iran, zou in 2009 met 50% gestegen zijn. Een voormalige Afghaanse minister voor volksgezondheid zou verklaard hebben dat 5 op 100.000 Afghaanse vrouwen zelfmoord plegen. En ongeveer 1,8 miljoen vrouwen zou er in een depressie zitten, volgens andere cijfers.
Waarschijnlijk liggen de echte cijfers nog een stuk hoger, omdat veel zelfmoorden bijvoorbeeld niet worden aangegeven en veel families deze gevallen ook liever binnen de familie houden.
Ik heb ondertussen cijfers opgevraagd bij onze ministers, want ik ben ervan overtuigd dat met het binnenlaten in België van honderden nationaliteiten, ook deze fenomenen hun intrede in België doen. Men kan dus maar beter registreren en meten en op basis daarvan een beleid opzetten. Maar ik heb nog geen cijfergegevens binnen…

Geen opmerkingen: