POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 28 mei 2013

Steun voor EU keldert

De steun voor het EU-project wordt de jongste maanden fel onderuit gehaald. D populariteit van de EU  en de steun voor verdere economische (én politieke) integratie is in 2012 fors afgenomen, aldus een verslag in Het Belang van Limburg (15 mei 2013) van een studie van het Amerikaanse enquêtebureau The Pew Organisation.
“Alleen in Duitsland is de meerderheid van de bevolking nog voorstander van het overdragen van (nog meer) bevoegdheden aan Brussel”. De steun daalde – door de band genomen en bij alle lidstaten van de EU – van 60% naar 45%: nog nooit was de steun zo laag.
Bepaalde cijfers zijn opmerkelijk: In Frankrijk bijvoorbeeld “heeft de Europese zwartgalligheid zwaar toegeslagen. Een jaar geleden was de bevolking met 60% voorstanders” nog EU-vriendelijk te noemen. Dit jaar is het cijfer met ongeveer 20% afgenomen.

Het wordt tijd dat ook politici de ogen openen en erkennen dat deze constructie niet meer voldoet en haar oorspronkelijke doelstelling – vrede tussen de Europese volkeren – ver en héél ver voorbij is geschoten. Het is tijd voor iets anders. Politici van de traditionele partijen kunnen het maar beter op tijd beseffen. 

Geen opmerkingen: