De regering wil het zwartwerk in de horecasector aanpakken
met belastingverlagingen. Cafébazen en restauranthouders zullen minder
belastingen moeten betalen als ze personeel officieel in dienst nemen in plaats
van in het zwart. Veel horecabazen hebben al gewaarschuwd dat ze failliet gaan
als alles in het "wit" moet gebeuren.
Dat de horeca het bijzonder moeilijk heeft, en zucht onder
de aanhoudende crisis en het rookverbod dat vanaf 1 juli 2011 werd uitgebreid
naar alle cafés. Uit cijfers die de minister van Middenstand, KMO’s en
Zelfstandigen, mevrouw Sabine Laruelle
(MR) op een schriftelijke vraag bekend maakte, blijkt dat het aantal
faillissementen in de horeca tussen 2008 en 2012 met 28% steeg: van 1.518
faillissementen naar 1.945. De eerste twee maanden van 2013 beloven trouwens
niet veel beterschap: in januari waren er 181 en in februari 178
faillissementen.
Ook de stijging van het aantal faillissementen bij
restaurants zit in een stijgende lijn: tussen 2008 en 2012 noteert de minister
een stijging van 20% (957 in 2008, 1.141 in 2012). In januari 2013 waren er 100
faillissementen, in februari zelfs 115.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten