POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 29 mei 2013

Voormalig Duits kanselier Helmut Schmidt en de islammigratie

In Der Spiegel, vertaald en afgedrukt in Knack (15 mei 2013) werden de twee voormalige Duitse politieke leiders – tevens sociaaldemocraten – aan het woord gelaten. De Duitse geschiedenis van de jongste 25, zelfs 50 jaar, passeert de revue, en de beide politieke leiders worden uitvoerig aan de tand gevoeld over verleden en toekomst van de Duitse en Europese arbeidersbeweging.
Helmut Schmidt is ook in het verleden al kritisch geweest over het progressieve dogma van de multiculturele verrijking. In het interview zegt hij letterlijk: “Ik heb twee Poolse verpleegsters. Immigratie uit Polen, uit de Tsjechische republiek, uit Estland, Letland en Litouwen – dat is zonder meer mogelijk. Die mensen acclimatiseren zich ten laatste in de tweede generatie. Een probleem zie ik bij de Turken, bij de mensen uit Libanon en de moslimstaten in het algemeen.  Veel immigranten leven in getto’s en het getto versterkte de endogene cultuur. Om die reden ben ik zeer sceptisch wat de immigratie uit moslimculturen betreft”.

Helmut Schmidt is ondertussen 90 jaar oud – of jong. Hij blijft  met een scherpe geest de realiteit in Duitsland en Europa ontleden, ook al zijn niet al zijn analyses de onze.  

Geen opmerkingen: