POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 16 mei 2013

China lost greep niet in Oejgoerse provincie Xinjiang


Eén van die zaken waar het in de toekomst in de internationale politiek steeds vaker over zal gaan, is de energievoorziening en de bescherming van de eigen grondstoffen. China is op dat vlak, en zeker op het vlak van de grondstoffen, al jaren zéér actief. Vooral in de provincie Xinjiang, waar de Turkssprekende Oejgoeren leven, leidt de Chinese politiek vaak tot zeer ernstige conflicten, zoals we onlangs ook in De Tijd mochten vernemen.
“Xinjiang is wel vaker het toneel van etnisch geweld. De Oejgoeren, een islamitische minderheid, protesteert tegen de dominantie van de Chinezen. Als de oorspronkelijke inwoners van Xinjiang hebben de Oejgoeren af te rekenen met de immigratie van Han-Chinezen, die door het communistische bewind naar de regio worden gestuurd. In 2009 vielen bijna 200 doden bij bloedige onlusten die dagenlang aansleepten in de hoofdplaats Irumqi” (25.04.2013).
De streek is rijk aan grondstoffen en mineralen, en is dus van strategisch belang voor de Chinese industrie. Tel daarbij de enorme voorraad aardolie, en het feit dat Xinjiang is uitgegroeid tot een belangrijks gasproducent. Geopolitiek telt verder zeker het feit dat de separatistische Oejgoerse rebellen de steun zouden hebben van islamitische radicalen uit Pakistan bijvoorbeeld en dat China Xinjiang als ideale uitvalsbasis beschouwt voor het energierijke Centraal-Azië: het plaatje is dus volledig. We zullen de komende jaren nog veel horen uit Xinjiang.  

Geen opmerkingen: